Informacje o programie    Komentarze    Powtarzanie / inne odcinki    

Zołnierskie dzieje ziemniaka.
Kazdy odcinek cyklu jest poswiecony scisle okreslonemu tematowi, regionalnej specjalnosci. Ekipa z kamera rusza na wyprawy kulinarne do róznych zakatków Polski. Karol Okrasa przygotowuje wybrane dania, podkresla ich walory smakowe i zdrowotne.


Długi opis
W tym odcinku Karol Okrasa udaje sie Twierdzy Osowiec połozonej niedaleko Moniek w Biebrzanskim Parku Narodowym.
Tu z zołnierzami miejscowego garnizonu przygotuje kilka potraw z ziemniaka. Dlaczego z zołnierzami? Mimo iz ziemniaki sprowadzono do Europy juz w XVI wieku, to długo nie chciano ich jesc i to własnie zołnierze przyczynili sie do
rozpowszechnienia tego warzywa w Europie. Pierwszy do diety zołnierskiej ziemniaki wprowadził król pruski Fryderyk II Wielki,
a kiedy Prusacy karmili jenców francuskich ziemniakami, ci uznali to za bezprzykładne okrucienstwo. Ale pózniej, w czasach Napoleona, sami Francuzi zaczeli karmic tanimi i łatwymi w uprawie kartoflami swoje wojsko. Potem trafiły na cywilne stoły
i przyczyniły sie do likwidacji głodów w Europie.
Pierwsza propozycja bedzie pieczona na ruszcie ryba podana z puree z pieczonych ziemniaków. Druga potrawa to sałatka
z ziemniaków i sledzi. Trzecim daniem beda zeberka duszone z ziemniakami. Czy takie dania beda smakowac zołnierzom
z Twierdzy Osowiec? Zobaczymy w programie.


Komentarze do programu: Zero komentarzy. Napisz pierwszy

Ustawienie przypomnienia



Program
TVP1
Data
Po. 3.2.2014
Czas
14.20 - 15.00
Długość
40 min.
Rodzaj
serial
Specyfikacja
stereo, szerokoekranowa transmisja


365dni.pl